Vi vekkes allerede kl 0630. Jeffrey vil at vi kommer avgårde
senest 0730 slik at vi slipper «kø» opp Frokostveggen. Det er fort gjort å bryte
leir og gjøre oss klare, - vi hadde forberedt alt kvelden før. Jeg har sovet
bra, og føler meg fin. Søvnen har gjort meg godt, men matlyst har jeg fortsatt
ikke. Jeg spiser to porsjoner grøt, men når pølsene, det tørre brødet og
eggerøren kommer på bordet, må jeg forlate spiseteltet. En Snickers og litt
vann i tillegg er det jeg får ned. Det får holde – nå begynner «klatreetappen».
Jeffrey er som vanlig blid, og spøker og ler. Dette er hans
tur nr 87 til toppen, og han er en av de mest erfarne guidene som finnes på
Kilimanjaro. Det var han som var guide for Cecilie Skog og venninnegjengen som gikk
opp for vel et år siden, og som det ble vist en dokumentar om på NRK. «You must take good picture and send
to Cecilie,» sier han og smiler.
Det gjør godt å komme inn i spiseteltet og få sette seg ned.
Stekt kylling og stekte poteter er sikkert helt flott for den som har matlyst,
men jeg må nøye meg med et par stykker poteter – med masse salt på – og én bit
av kyllingen før jeg må ut av spiseteltet for å trekke frisk luft. Takk og pris for at jeg har nok Snickers i lomma!
Det siste stykket opp mot Barafu Camp på 4670 m.o.h. er det svært bratt. Jeg sliter igjen med kvalme og hodepine. Utsikten nedover er fortsatt formidabel, men toppen som nærmer seg er innhyllet i skyer. Jeg går rett bak Jeffrey, og stemmen i hodet er tilbake: «Steg – pust-pust. Steg – pust-pust». Det er som å gå i en steinørken, og det finnes nesten ikke vegetasjon lenger. Underlaget er godt å gå på – en slagst fin grus som man likevel får godt fotfeste i.
Vi har gjort et godt dagsverk, synes vi, når vi kommer fram
til campen allerede kl 1330. Jeg har en pussig «blandingsfølelse» i kroppen, -
lett i hodet, kjenner meg sterk og klar, men er fortsatt nokså kvalm.
Siden vi kom fram såpass tidlig, er ikke teltet og pakningen
gjort klar enda. Også bærerne begynner å merke høyden, og de har måttet gå mye
senere i dag enn tidligere. Vanligvis er de framme flere timer før oss, men i
dag har de akkurat kommet når vi er der. Vi må derfor vente ute litt – som ikke
gjør noe spesielt for min del. Frisk luft kan man som kjent ikke få for mye av,
men her er det nesten litt i meste laget. Det er kaldt, - jeg tipper et par
minusgrader, - og det blåser. Det snør lett, så en skikkelig snøføyke hviner
rundt ørene.
Etter å ha fått slappet av en times tid i teltet er det tid
for en tidlig middag. Vi skal forsøke å sove et par timer og gjøre oss klare
etterpå. Vi skal bli purret i 23-tiden, og ferden mot toppen skal starte rundt
midnatt.
Det er gulrotsuppe i dag igjen, og jeg får i meg en liten
bolle. Men når hovedretten kommer, som i dag er spagetti og kjøttsaus, må jeg
igjen rømme spiseteltet. Jeg legger meg heller inn i teltet for å forsøke å
hvile. Kvalmen blir brått sterkere, og jeg begynner å ta på meg skoene for å gå
ut i frisk luft. Jeg får bare på meg den ene før jeg må stupe på magen ut av
teltet – og der gikk suppen som en foss ut over steinene…
Jeg ser oppover skråningen som vi skal forsere om noen
timer. Den er svært bratt, og det er 1145 høydemeter opp til platået og Stella
Point på 5745 m.o.h. Jeg vet at det blir vanskelig, men underlig nok er jeg
ikke spesielt engstelig for om jeg skal klare det. «Bare vi kommer i gang i
natt, så skal det svært mye til for å få meg til å stoppe,» tenker jeg og
legger meg inn i teltet igjen.
Nå er jeg her. Nærmere målet har jeg aldri vært. Det er nå
det gjelder. Det er «bare en vegg» mellom meg og toppen. Kvalmen sitter i hodet
og i magen – ikke i beina. Dette skal jeg klare. Jeg tenker på en setning som
ofte brukes blant deltakerne i Nijmegenmarsjen:
«Pain is
temporary – glory is forever».
__________
Les avslutningen her: http://www.ofauske.blogspot.com/2012/02/eventyrreisen-til-5895-dag-56-det-er-na.html
Ole-Asbjørn Fauske
Eller på Bloggurat.
Gleder meg til å følge ferden videre! Stå på og god tur!
SvarSlett