torsdag 25. februar 2010

Teknologi på godt og vondt

Knut Olav Amås har en tankevekkende kommentar i dagens Aftenposten med tittelen "Når SMS mobiliserer." Her kommenterer han Eirik Eiglad sin nye bok, "The anti-jewish riots in Oslo" (De anti-jødiske opptøyene i Oslo). Boken er en betimelig oppfriskning av hva som skjedde rundt de voldelige delene av Gaza-demonstrasjonene 8. og 10. januar i fjor. Det skulle bli de voldsomste demonstrasjonsdager i Norge på flere tiår.
Almås skriver blant annet: "Det som skjedde viser også ny teknologis potensielt suggererende og mobiliserende effekter. De er så hurtige at det ikke er noen plass for dempende mekanismer og korrigerende informasjon når folk først er i gatene og forflytter seg i flokk etter stadig nye SMS-beskjeder. For da skjer ting lynraskt. Anti-jødiske og anti-israelske løgner og konspirasjonsteorier lå til grunn for en SMS-aksjon da flere McDonalds-restauranter og Frimurerlosjen ble angrepet den ene januarkvelden."
For ikke lenge siden leste jeg boken til Mads Gilbert og Erik Fosse fra deres opphold i Gaza, "Øyne i Gaza". Boken er en gripende beretning fra et område og om mennesker som opplevde forferdelige dager og måneder under krigen i Gaza i fjor.
Men her kunne moderne informasjonsteknologi benyttes også for å få ut informasjon om hva som faktisk skjedde. Presse og media fikk i svært begrenset grad tilgang til området, og det var enkeltpersoner - og de norske legene - som i perioder stod for mye av den informasjonen som faktisk kom ut. Det hadde ikke vært mulig uten moderne informasjonsteknologi som internett og mobiltelefon/SMS. Mads Gilbert skildrer for eksempel hvordan en teksmelding som han skrev i fortvilelse ble sendt land og strand rundt og gjengitt i media.
Vi blir ofte overrasket når vi tar i bruk nye "hjelpemidler" og etter en stund ser at disse også kan brukes til helt andre formål enn hva vi forestilte oss. Samfunnet vårt, og menneskene i det, blir stadig lettere tilgjengelige gjennom ulike typer informasjonsteknologi. På godt, men også på vondt.
Det er å håpe at man ikke setter i gang overilte tiltak når det skjer.

Kommentaren i Aftenposten i dag var tankevekkende. Men det var også boken til Mads Gilbert og Erik Fosse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar