tirsdag 15. juni 2010

Omstilling er gøy!

Jeg hadde denne artikkelen i Avisa Nordland for et par år siden, og jeg ble gjort oppmerksom på den av en kollega i dag. Dessverre er den akkurat like aktuell, så her er den som ønskereprise.

Det å drive omstilling er utrolig arti’! Da får vi anledning til å gå gjennom virksomheten vår med lys og lykte, og vi lager nye diagrammer over hvordan virksomheten skal organiseres. Organisasjonen blir skreddersydd til nye oppgaver, og de som jobber i organisasjonen får nye titler. Noen får ny sjef, og noen får flere og/eller andre medarbeidere. Noen oppgaver blir flyttet fra ett sted i organisasjonen til et annet. Noen nye oppgaver kommer til, og diskusjonen går høylytt om hvordan de skal løses.

Så må vi på kurs! Vi må lære å håndtere nye oppgaver, og vi må lære å bruke nytt dataverktøy og produksjonsutstyr. Rapporteringsrutiner er endret, og det er ikke de samme som skal ha de samme rapportene lenger. Økonomisystemet i virksomheten er nytt, og ekspertene på lønnssystem, reiseregulativ, arbeidsmiljø og Riksrevisjonens kontrollrutiner er det ikke funnet plass til. Derfor skal sjefer på alle nivå selv ha ansvaret for at alt er i orden, reviderbart og korrekt i henhold til loven.

Og den nye organisasjonen må selvsagt fungere! Derfor må vi dra på team-building. En rekke overnattingssteder i det ganske land har utvidet tilbudet til å inkludere opplevelsesopphold i flotte omgivelser. Vi skal selvsagt bade i stampen sammen; vi skal bruke boblebad og badstue; vi skal på snøscootertur eller på sea-rafting; vi skal ha grupperom tilgjengelig for å bruke tid på å bli bedre kjent; vil skal spise god mat med god drikke til – og vi skal ha det så hyggelig som overhode mulig. Jammen er det godt å komme bort fra hverdagen et par dager!

Når vi kommer tilbake er alle fulle av iver etter å ta fatt på jobben i den nye organisasjonen. Produksjonen forventes å øke, og alle skal jobbe smartere i mer strømlinjeformede prosesser. Mer effektivitet og mer produksjon for mindre kostnad. Og når organisasjonen får ”satt seg”, ser vi at hele prosessen har hatt en utrolig god effekt.

Det har selvsagt kostet en del, da. Når vi arbeider med omorganisering, kan vi ikke samtidig produsere like mye på den samme tiden. Når vi er på kurs er vi borte fra jobben med full lønn, mens andre gjerne må jobbe overtid for å ivareta våre oppgaver. Og team-building er heller ikke gratis. De som legger til rette for et flott opphold lever av å gjøre nettopp det – ellers hadde de ikke holdt på med det. Og når ekspertene på administrasjon, økonomisystemer og kontrollrutiner er borte, må sjefene bruke mer tid på det – og mindre tid på å lede virksomheten for å produsere optimalt.

Men – pytt sann! Noe må det jo koste å effektivisere og å omorganisere. Vi får jo en gevinst av det i det lange løp, ikke sant? Og det fineste med alt er, at når den nye organisasjonen med de nye oppgavene har satt seg slik at virksomheten blir rutine, og menneskene kjenner hverandre og vet nøyaktig hva de skal gjøre – da omorganiserer vi igjen!

Da får vi ny gjennomgang av virksomheten. Nye rutiner, nye medarbeidere, nye oppgaver og ny sjef. Og så må vi på team-building. Stamp og badstue, grupperom og scootertur.

Er det ikke herlig?


Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar