mandag 28. juni 2010

Når det verst tenkelige skjer.

Norge har mistet fire soldater. Fire liv gikk tapt som en følge av Norges militære engasjement i Afghanistan.

Mine tanker går først og fremst til pårørende og nære kolleger. Men alle i Forsvaret - alle i Norge - har mistet noe i dag. Ingen er uberørt.

Jeg håper av hele mitt hjerte at soldatene våre får den støtten de fortjener nå, og at de ikke utsettes for "ukvalifisert synsing".

Ord blir fattige, men jeg vet at de involverte setter pris på at vi tenker på dem. For meg, som var kontingentsjef da Trond Petter Kolset ble drept 17 april 2009, ble dette diktet en kilde til inspirasjon og kraft.

Jeg håper det også kan bli det for noen som leser dette.

Do not stand at my grave and weep,
I am not there, I do not sleep.

I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.

When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.

Do not stand at my grave and weep.
I am not there, I do not sleep.
Do not stand at my grave and cry.
I am not there, I did not die!

Mary Frye (1932)14 kommentarer:

 1. Flott dikt, pappa. Så spennende med blogg, ser til og med at du er på Twitter! Jeg skjønner at jeg ikke holder unna for foreldregenerasjonen lenger ;o)

  Klem til deg!

  SvarSlett
 2. Regner vi ut antall sivile afghanere som har blitt drept er det langt flere enn norske og alle andre soldater drept sammenlagt. Men når har vi brydd oss om de sivile i afghanistan? De er jo afghanere, ikke skal vi bry oss.
  Norske soldater skulle ikke ha vært i Afghanistan in the first place!

  SvarSlett
 3. Flott skrevet Ole-Asbjørn. Dette er et stort tap for familier til de omkomne, koleger, forsvaret og Norge. Den beste måten og minnes de omkomne tror jeg er og fortsette der de måtte gi tapt.

  SvarSlett
 4. Det siste vi trenger nå er en debatt om vår deltakelse. Nå trenger de som gjør en viktig jobb i Afghanistan full støtte fra det norske folk, familie, venner og kolegaer trenger gode tanker!
  Er takknemelig og stolte over at noen gjør denne jobben. Stå på Ole Asbjørn!

  SvarSlett
 5. Vi har mistet fire dyktige soldater, de sammen med de som fortsetter kampen fortjener vår støtte.

  SvarSlett
 6. Dette er et veldig fint dikt, og det er jo faktisk sånn det er.

  SvarSlett
 7. Skulle vært interessant å visst hva en "sivil afganer" er. De er jo like alle sammen. Når Nato styrkene blir angrepet av "taliban" og rekvirerer flystøtte, er de som blir bombet alltid sivile i følge lokale myndigheter.

  SvarSlett
 8. Et nydelig dikt,fin du er - men la oss aldri tillate å tenke at det er greit at noen må dø, soldater eller sivile, ei heller legge lokk på debaten om vår deltakelse. Det fortjener ingen, ikke de som gjør jobben i dag, og ikke de som venter på å dra ut. Varme tanker til de som har mistet en av sine kjære,familie, venner og kollega.

  SvarSlett
 9. Eneste grunnen til å tjene sin militære plikt i Afganistan må være de høye lønningene de får. Hvorfor ellers skulle de være der nede? For å vente på sin død? Tror neppe det gitt! De som velger å avtjene sin militære plikt har selv tatt valget og har seg selv og takke. Rett og slett grådighet som får folk til dra ned dit.

  SvarSlett
 10. Hentet fra milforum.net:  Registrert: 5 September, 2008, 23:17
  Innlegg: 853 Dødsmerket (av Jacob Bull)

  De stod der en isende Høstdag paa Vagt Ved Grændsen, et norsk Kompagni. To hundre Mand i Gevær og Givakt; — det var i den farlige Tid. De stod der, den uvørne, fjeldgraa Flokk, Jægerkorpset — Du kjenner dem nok!


  Kapteinen han talte: "I morgen Dag Ved Gry har vi Fienden her. Paa Broen ved Ørje staar første slag; Det første tog kommer der. Det Tog, det maa stanses; det Tog maa vi ta!" Svaret kom manstærkt — et langt "Hurra!".

  Kapteinen han nikket; han talte igjen; Hans Øine stod dybt i Brand: "Jeg trenger halvt Hundrede modige Mænd, Som i morgen maa dø for sitt Land; Broen skal sprænges og Toget med! Alt gaar i Smadder — nu vet I Besked!"

  Kapteinen han mønstret sin fjeldgraa Flokk; Den stod der saa stramm og still: "Jeg kunde gi Ordre; det vet I jo nok; Men først skal den dø, som vil! Ingen af os kommer levende hjem! Den, som vil følge — Marsch tre Skridt frem!"

  Et dødsstilt Sekund! — da jog der som en Fryd Kapteinen en Susning forbi: Tre Skridt i Marscmarsch — han kjendte den Lyd: Det var Marsch af et helt Kompagni! Han hilste, hans Røst hørtes ru og rar: "Gutter, ja da, da er Saken klar!"

  Lodd blev trukket; — en efter en Kom de utvalgte opp og i Hvil; De var nok lidt bleke, men Øinene skjen, Og de stod med sitt modigste Smil. "Merkene paa!" — det blev hvisket hen, "Norge maa finde sine igjen!"

  Mærke blev fæstet på Bryst ved Bryst, Nummer og Kors paa hver Helt; Ordren: "Træd af!" faldt afmaalt og tyst; De femti gikk til sit Telt. Leiren laa lydløs — der faldt ingen Ord; Guttene skrev; de skrev til sin Mor.

  Tung ruget Natten; Gutterne sov; De dormet med dirrende Kropp. Da klang der et Horn i den ensomme Skov Og Slag af en Hest i Galopp. Trommerne smatret; der hørtes Befal; Det skar over Leiren: Paa Linje-Signal!

  De styrtet paa Linje; de stillet til Storm! Nu gjaldt det for Norge et Slag! Kapteinen han stod i sin graa Uniform Saa lys som den soleklare Dag. Han svinget et Brev: "Her blir ingen Krig! Norge er frit! — Der er Fred og Forlig!"

  Da steg en Jubel av Ungdom og Lyst; Den skar over Lier og Fjeld, Og Hjertet slog høit i hvert eneste Bryst: "Det er deiligt at leve lell!"

  Men kaldes der atter til Kamp for vort Land — Dødsmerket tar vi, hver eneste Mand!"

  --------------

  Til minne om Orlogskaptein Trond André Bolle, drept i strid i Afghanistan. Diktet ble valgt av marinejegeren "Kristian" som en hyllest til avdøde orlogskaptein Bolle, og jeg føler derfor at det sømmer seg å støtte hyllesten ved å gjengi diktet "Kristian" ønsket å hylle den falne med her i denne tråden.

  Crew Chief Btt50M

  SvarSlett
 11. "People sleep peaceably in their beds at night only because rough men and women stand ready to do violence on their behalf"
  RIP

  SvarSlett
 12. Yeah right.. "Vi skal ikke ta debatten nå, av hensyn til de etterlatte...", bla, bla.. NÅR SKAL VI TA DEN DA?
  Norske soldater er i krig, etterlatte er en helt naturlig konsekvens av at unge menn og kvinner lokkes ut i kamp. Da er også debatten naturlig, selv om den er vond! Nordmenn, som andre nasjoners soldater, vil fortsatt dø. Den delen av krig tar ikke slutt, selv om vi forsøker tie det i hjel! Det har skjedd, det vil skje igjen!

  Ole Asbjørn: "ukvalifisert synsing", sier du - Og stiller deg som dommer over alle som ikke er enige med deg, før de i det hele tatt har sagt noe..? Det er lite kvalifiserende, når vi vet at du fremdeles er i uniform og programforpliktet til å si som du gjør!
  En dag blir du også sivil. Gjør det deg også ukvalifisert da? Du er jo ikke den eneste med bakgrunn fra forsvaret som uttaler deg, og i vårt lykkelige, demokratiske velferdssamfunn, så har vi vel ytringsfrihet, har vi ikke?

  SvarSlett
 13. Til forrige "Anonym":
  Jeg har stor respekt for synspunkter og meninger som er annerledes enn mine egne. Og derfor beklager jeg på det sterkeste dersom du føler at begrepet "ukvalifisert synsing" virker ekskluderende og at jeg stiller meg "til dommer" over de som har andre oppfatninger enn meg.
  Det var overhode ikke meningen. Jeg har i flere innlegg og intervjuer i media etterlyst en mer kunnskapsbasert debatt om vår innsats i Afghanistan. Og det er dette jeg tenkte på da jeg skrev "ukvalifisert synsing". Det vi gjør i Afghanistan er for viktig til å bli diskutert uten at vi har nok kunnskap om hva som skjer - og ikke minst om hvorfor vi er der.
  Mange har helt andre oppfatninger enn det jeg har, og som sagt har jeg stor respekt for det.
  Utsagn som "hent soldatene hjem" er ikke et argument som sier noe om innsatsen vår. Det er heller ikke utsagn som "vi blir til jobben er gjort". Både tilhengere og motstandere av norsk militær innsats har selvsagt akkurat den samme retten til å si hva de mener. Men begge sider bør sette seg inn i hva de snakker om. Det er dessverre mangelvare i alt for stor grad i den norske debatten.
  Jeg har meninger om mangt - både om lakselus og om sykehusskandalen som nå er rullet opp. Men jeg har for liten kunnskap om sakene til å kunne ha en kvalifisert mening. Og det synes jeg at man skal ha når man uttaler seg om viktige samfunnsspørsmål.

  SvarSlett