tirsdag 3. april 2012

Heltene er trette

Orlogskaptein Trond Andre Bolle vil ikke være å se på et Norwegian-fly etter en sikkerhetsvurdering som flyselskapet har gjort. Norwegian har gjennom siden halehelter.no invitert folket til å nominere kjente personer til å pryde flyenes hale, men Trond Bolle er ikke lenger blant kandidatene.

Vi er mange som har stemt på, og oppfordret andre til å stemme på, Orlogskaptein Trond Bolle den siste tiden. Også Forsvarets egen Veteraninspektør, Generalmajor Robert Mood, la ut denne oppfordringen på sin Facebook-side:
Kjære Veteraner og Veteranvenner! Trond Andre Bolle er blant fevorittene til å pryde halen på et Norwegian fly ;-) Det ville være en anerkjennelse til våre erfarne og kompetente soldater som virkelig varmet. Din stemme teller i innspurten!
Trond Bolle var en riktig helt, og han var en helt av vår tid. Han var blant dem som sørget for å utføre noen av de farligste oppdragene som er gitt til noen nordmann etter andre verdenskrig. Han måtte bøte med livet på oppdrag for Den norske Stat.

I 2011 ble han etter sin død tildelt Norges høyeste utmerkelse: Krigskorset med sverd. I dag er han en sikkerhetsrisiko.

Det er mange helter med store bragder bak seg som i dag pryder Norwegians fly. Felles for de fleste er at de gjorde bragdene sine for en stund siden. Det gjør ikke bragdene mindre av den grunn, men det er flere enn jeg som har lurt på om det er plass også for en av dagens helter.

Norwegian er selvsagt i sin fulle rette. De er et kommersielt selskap som skal tjene penger, og utsmykning av flyene sine er de suverene i å bestemme selv. Også når de ber det norske folk om å være med på å stemme fram kandidater. Det er forresten en kommersiell genistrekt som har skapt stor oppmerksomhet om selskapet både blant folk og i media. I Forsvaret har vi også fulgt med, og siden Norwegian er "vårt" flyselskap - dvs siden selskapet er Forsvarets hovedleverandør av flytjenester - er vi blitt så godt kjent med selskapet og betjeningen at mange av oss som reiser en del er på fornavn med mange av de ansatte. Det føltes derfor helt naturlig at vi kunne få vår egen helt til å pryde ett av flyene.

Men sånn skulle det altså ikke gå. Forsvarets helter passer ikke inn i den kommersielle sfæren. Der utgjør de en sikkerhetsrisiko. Det er flott at noen tar på seg de vanskeligste og farligste oppgavene Storting og Regjering kan gi, og vi kan gjerne hedre dem med en medalje. Men så får det visst holde.

Mange helter kjennetegnes av at de er lavmælte, rolige, profesjonelle og fokuserte. De ønsker ingen ekstra oppmerksomhet omkring seg selv eller det de har gjort. Men som symbol og forbilder er de uvurderlige for alle oss andre. De er med på å definere hva det vil si å gjøre en god jobb, - hva det vil si å yte sitt ytterste for oppgaven og menneskene rundt seg, - hva det vil si å oppnå resultater som en ikke skulle tro var mulig.

Hele denne saken gjør meg bare trist. Er det kommet dit at vi ikke kan vise fram heltene våre, så er det lett å tenke at nettopp det som har gjort dem til helter ikke var verdt innsatsen.

Jeg skal reise med Norwegian mange ganger utover våren. Hver gang jeg går ombord i ett av flyene, skal jeg spørre om hvorfor ikke Trond Bolle kunne få sin plass blant de andre av Norwegians helter. Det kommer ikke til å hjelpe det spor, men jeg kommer kanskje til å føle meg litt bedre. En stund.

Ole-Asbjørn Fauske

Eller på
Bloggurat.

12 kommentarer:

 1. Da er vi to som skal gjøre dette.
  Øyvind

  SvarSlett
 2. Dette er jeg hjertens enig i, Ole. En meget betimelig kommentar. Det er mange fasetter i denne saken som bare er trist:

  At Norwegian avviser en av de største heltene til sin største enkeltkunde, er ganske trist.

  At et flyselskap som ledes av en tidligere offiser ikke finner plass til en krigshelt forteller meg også noe.

  Og selv om Norwegian bruke sikkerhetsrisiko som begrunnelse, så er det nærliggende å tro at de også har gjort en kommersiell risikovurdering her - man vil jo ikke erte på seg den del av Norges befolkning som er kritiske til Forsvaret generelt og krigen i Afghanistan spesielt.

  Det som også er trist er at Norwegian åpenbart ikke har gjort den nødvendige risikovurdering av selve konkurransen. De har neppe tenkt nøye nok gjennom hva slags respons man risikerer å få fra folkedypet på slike konkurranser, og hvordan de skal håndtere saker som dette mest mulig elegant. Og de har åpenbart heller ikke tenkt godt nok gjennom hva de kunne gjort for å unngå "kontroversielle" helter.

  En sak som kunne gitt Norwegian god PR, kan fort utvikle seg til å bli et omdømmemessig problem istedet. Jeg tror vi skal finne mer verdige ambassadører for heltene våre.

  SvarSlett
 3. Vurderer å få laget opp små hale-klistremerker med Bolle på og klistre de på seteryggen forran meg hver gang jeg flyr... Er skuffende av Norwegian. Ikke alle flyene deres som trenger å fly til Dubai...

  KHG

  SvarSlett
 4. Rakryggat av dig. Jag har alltid tyckt bra om Norwegian, men här sjönk företaget i mina ögon. Följer upp med ett inlägg på WW senare.

  SvarSlett
 5. Helt enig med deg.
  Det er synd og trist at våre helter blir 'glemt' på denne måten.

  Dette er rett og slett feigt av Nowegian.

  SvarSlett
 6. Herregud. for no' vås. Bolle var soldat. døde i krig. Hvor smart er det for ett flyselskap å tiltrekke seg oppmerksomhet ifra dem som liker å bombe/skyte ned fly? er det ikke derfor vi i over 10 år nå må ta av oss skoene o.l. før vi får lov til å fly??

  mal han opp på halen til forsvarets fly, dere er ihvertfall betalt for å ta en slik risiko!

  SvarSlett
 7. "Gud och soldaten hedrar vi,
  när ofreden råder och de står oss bi.
  Men när fred råder och fyllda är faten,
  glömma vi Gud och föraktar soldaten"

  Alf Henriksson

  SvarSlett
 8. Ole-Asbjørn,
  jeg fascineres av bloggen din - synes at du skriver glitrende og reflekterer bevisst over viktige samfunnsforhold. Bloggen din "gir" meg mye.
  Men jeg merker nok også at vi i noen saksområder kommer til ulik konklusjon. Dette er et av dem. Bolle hadde fortjent å bli avbildet på halefinnen - det er vi helt enige om. Men nøyaktig som du skriver så synes jeg at Norwegian har rett til å gjøre en helhetlig og kommersiell vurdering. Og det er ingen tvil om at plassering av hans bilde ville kunne bli et omdømmeproblem for Norwegian i internasjonal luftfart. I mine øyne innebærer ikke dette en desavuering av Bolles innsats.

  Igjen: Takk for en veldig god blogg som jeg har stor glede av å lese!

  SvarSlett
 9. Max Manus er halehelt og en verdig mann til å være avbildet på Norwegian sine fly!
  Men da burde vel det samme gjelde vår alles helt Trond Andre Bolle, som du også nevner mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse.
  Han førte ingen krig, han utførte en heltedåd for Norge og burde hedres for det!

  Vivian

  SvarSlett
 10. Takk for kommentaren Vivian - du har et godt poeng.
  Trond Andre Bolle er en helt, uavhengig av Norwegian. En gang i fremtiden, etter at det er laget film om Bolle også, kommer sikkert bildet hans opp på haleroret...

  SvarSlett
 11. Og hva er det som er så trist med dette? At Bolle ikke få fjeset sitt på en flyhale? Det skrives at denne mannen en helt, og hva er nå en helt? Han var på jobb som mange andre i landet vårt. Det triste var at han ble drept, noe han mest sannsynlig var klar over kunne skje siden han valgte å ta på seg den type oppdrag som han gjorde. Det kan godt hende at jeg tar helt feil på grunn av manglende kunnskap, men det er vel fortsatt slik at ingen kan beordres til oppdrag de ikke vil dra på? At han jobbet innenfor et system som liker å henge på seg glitter og stas for å vise at de er flinke gjør han ikke til større helt. Han gjorde jobben sin.Det må da finnes mange flyhaler i forsvaret som kan brukes til dette formålet. Jeg er glad for den avgjørelsen som Norwegian har tatt som jeg helt sikker på er gjennomtenkt og veloverveid, av hensyn til oss alle.

  SvarSlett
 12. Bra oppsummert, Kristine.
  Anonym (hvorfor tør ikke vedkommende å stå frem med navn, forresten?) skriver blant annet at "...han jobbet innenfor et system som liker å henge på seg glitter og stas for å vise at de er flinke..." og viser ved det en alvorlig kunnskapsmangel og stor repektløshet.
  Det er Kongen i Statsråd (altså: Regjeringen) som tildeler Krigskorset, og ikke det "systemet" som Bolle var en del av.

  SvarSlett