fredag 2. mars 2012

Ærbødighet, takknemlighet og respekt

Fredag 24 februar gikk Halvor Kyllo bort. Han ble 94 år gammel. I dag, 2 mars, ble han bisatt i en flott seremoni i vakre Hegra Kirke. Kyllo var en av de siste gjenlevende Hegraveteranene. I kirken valgte presten å legge mest vekt på familimannen, gårdbrukeren, naboen, og mannen med den gode replikken.

Halvor Kyllo var bare 22 år gammel da andre verdenskrig kom til Norge, og han meldte seg straks til tjeneste på Hegra Festning hvor han tjenestegjorde i infanteritroppen. Han var ved festningen i 25 dager før overgivelsen, og han satt senere i fangenskap på Berkåk i 16 dager.

Kyllo var ikke særlig preget av krigen - han mente at han var ferdig med den. Likevel var han alltid et fast innslag under markeringene av jubileumsdager og på 17. Mai.

For oss som er født lenge etter krigen, har Hegraveteranene en helt spesiell status. De fremstår som viktige symboler på den viktige motstandskampen, og selv om det viste seg at det var nytteløst så gav de i hvert fall ikke opp uten å ha prøvd. Slik vil de alltid fremstå som forbilder for oss.

Det var en ære å få lov til å være tilstede i Hegra Kirke og følge Halvor Kyllo til graven.

Med ærbødighet, i takknemlighet, og med stor respekt, lyser jeg fred over Halvor Kyllo sitt minne.


Ole-Asbjørn Fauske

Eller på Bloggurat.

1 kommentar:

  1. Det var fine ord. Bestefar hadde et godt minne og syntes det var greit å fortelle fra festningen og tiden etterpå. Det er nok mange historier som nå går tapt når han er borte. Det er ikke det samme å gjenfortelle og det er ikke alt vi husker...Medaljen han fikk, utmerkelse, jubileer, merkedager som 8 og 17 mai har alltid vært viktige og betydd mye for han.

    SvarSlett