lørdag 10. mars 2012

Exit Kristin - enter ... ?

I skrivende stund vet jeg ikke hvem som blir ny leder i SV. Alt tyder på at det blir Lysbakken, men det er ikke det som opptar meg akkurat nå. For akkurat nå tenker jeg på at 15 år med Kristin Halvorsen som leder av SV er over.

Kristin Halvorsen står et stykke unna meg politisk, men det hindrer meg ikke i å ha fått stor respekt for en engasjert, motiverende, kunnskapsrik, tøff og inspirerende politiker. Kristin Halvorsen er allerede gått inn i historien som en av de mest markante politikere på norsk venstreside. Ikke bare fikk hun SV inn i Regjeringen for første gang, - hun ble også landets første kvinnelige finansminister. Bare det at hun har sittet som partileder i hele 15 år i et parti som SV er nok til å fortjene betegnelsen "historisk".

Kristin Halvorsen på sitt beste kan være tilnærmet uimotståelig. Når hun engasjert snakker om norsk skole og om norske lærere, så stiger oppslutningen om SV - og antall søkere til lærerutdanningen. Hun har slitt litt mer når hun har forsøkt å forklare hvordan standpunktene i utenrikspolitikken til SV henger sammen.

I går kveld, på "Skavland," redegjorde hun for at "Kongen er jo egentlig folkevalgt", fordi - som hun sa - det demokratiske Norge ikke ville finne seg i en Konge som ikke oppfører seg "ordentlig". Det var en realpolitisk og praktisk tilnærming fra en partileder i et parti som har programfestet at Kongehuset ikke hører hjemme i et moderne samfunn.

For mange år siden var det en kommentator som hevdet, med et smil, at Trond Viggo Torgersen burde vært "tvangsansatt" i NRK. På samme måte vil jeg si, også med et smil, at når Kristin Halvorsen ikke lenger sitter i Regjeringen, så må hun "tvangsansettes" i en stilling som motivator for norsk skole.

Uavhengig av forskjellige syn på innholdet i norsk skole, kan ingen ta fra Kristin Halvorsen at hun har en helt unik evne til å motivere. Når hun engasjert, motivert og med enorm kraft snakker seg varm om hvor gode norske lærere er og hvor bra skolen og undervisningen er/skal bli, er det umulig å ikke bli berørt.

"Nok er nok", sa hun på "Skavland" i går. Da tenkte hun på partilederjobben. For norsk politikk kommer til å høre fra Kristin Halvorsen lenge ennå. Og det er helt i orden.
Ole-Asbjørn Fauske

Eller på Bloggurat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar