lørdag 7. mai 2011

Klem en veteran på Frigjøringsdagen!

Våren er her, og med den tre viktige merkedager: Najonaldagen, 17. mai, som markerer vår selvstendighet som nasjon og at Grunnloven ble underskrevet på Eidsvoll i 1814. Den 7. juni markerer vi Unionsoppløsningen fra 1905. Og den 8. mai, Frigjøringsdagen, den dagen da andre verdenskrig sluttet i 1945. Alle dagene har på hver sin egen måte med frigjøring å gjøre, og de har alle status som offentlige flaggdager.

Fra og med i år er Frigjøringsdagen 8. mai også en dag der vi skal hedre våre veteraner fra andre konflikter enn andre verdenskrig. På Regjeringens nettsider kan man lese:
Regjeringen har bestemt at det fra 2011 og hvert år framover skal gjennomføres en verdig og profilert markering av veteraner på frigjøringsdagen 8. mai. Markeringen er ett av flere tiltak regjeringen setter inn for å uttrykke anerkjennelse!

Bidragene og innsatsen alle våre veteraner har gjort for Norge, gir oss god grunn til å markere og feire 8. mai på en verdig og hyggelig måte.

17. mai er blitt en nasjonal festdag som mange misunner oss. I 1945 utløste fredsslutningen den 8. mai en 30 dagers "festrus" som kulminerte den 7. juni ved Kongens hjemkomst.

Jeg er svært glad for Regjeringens beslutning om å markere alle veteraner den 8. mai. Det virker som at bevisstheten om (og betydningen av) den 8. mai og hva den står for, var begynt å fortape seg noe hos senere generasjoner. De private flaggstengene står ofte nakne denne dagen. Jeg håper det fornyede fokus på denne dagen, med oppfordring om å hedre alle veteraner, kan være med på å fornye dagens innhold.

Nasjonaldagen 17. mai markerer at vi lever i et fritt, selvstendig og demokratisk samfunn. Og frigjøringsdagen den 8. mai markerer at vår frihet, selvstendighet og demokrati ikke kan tas for gitt. Kongen sa i sin nyttårstale for mange år siden at "Fred, frihet og demokrati kan ikke tas for gitt. Det må vi kjempe for å beholde - hver eneste dag."

Den 8. mai minner oss om det. Dagen ble innstiftet for å feire at vi atter hadde fått vår selvstendighet tilbake, og for å hedre de som deltok i krigen og som gjorde det mulig. Etter andre verdenskrig har tusenvis av norske kvinner og menn, på oppdrag fra Storting og Regjering, blitt sendt ut i verden for å bidra til fred og sikkerhet. Forsvaret har alltid markert den 8. mai, og dagen også er blitt markert i mange kommuner rundt om i landet.

Når Regjeringen nå setter et så stort fokus på dagen som den gjør, viser det at samfunnet tar det ansvaret overfor våre veteraner som de fortjener. For det er samfunnet, representert ved nettopp Storting og Regjering, som sender norske kvinner og menn ut i krevende operasjoner. Da er det helt naturlig at det også er samfunnet som viser takknemlighet og oppmerksomhet overfor de som blir sendt ut.

I Trondheim blir det i tillegg til den 8. mai også en egen veteranmarkering på den internasjonale veterandagen den 29 mai. Også andre kommuner har hatt - eller vil ha - tilsvarende markeringer rundt om i landet.

Det er mange som ikke er enige i politikken med å sende norske kvinner og menn ut i operasjoner. Og det er helt greit. Nettopp vår frihet og demokrati er en garantist for at man kan være åpent uenig i politikken. Men jeg håper at alle, også de som er uenige i politikken, evner å vise veteranene våre den respekt og oppmerksomhet som de fortjener.

Gi en veteran en klem på Frigjøringsdagen du også :-)


Ole-Asbjørn Fauske


Eller på Bloggurat.

3 kommentarer:

 1. Jeg har klemt min veteran i dag, og deler denne bloggposten på Facebooksiden min.

  Håper det er greit.

  Mvh Mona Tøpfer

  SvarSlett
 2. Jeg er sikker på at din veteran satte stor pris på det! Og det er selvsagt helt greit at du deler bloggposten på Facebook-siden. Det kan jo føre til enda flere klemmer :-)

  SvarSlett
 3. Og den 8. mai, Frigjøringsdagen, den dagen da andre verdenskrig sluttet i 1945.

  Tror det er flere titusener av mennesker i asia og stillehavet som hadde protestert hvis de kunne.
  Det er veldig enkelt å tenke at krigen sluttet på frigjøringsdagen. Bare i Europa krigde man videre i rundt en uke etterpå.

  SvarSlett