tirsdag 24. april 2012

Hjelpeløs hjelper

Dette blogg-innlegget står også i Adresseavisen i dag under rubrikken Signert.

Man finner det i de fleste store virksomheter: Spesialiserte yrker og funksjoner som skal bidra til effektiv drift. Tanken er at man skal rendyrke funksjoner slik at alle kan konsentrere seg om det man kan best.

Vi kjenner det fra sikkerhetsselskaper på flyplasser, eller renholdsbedrifter i sykehusene og i offentlig forvaltning. Buss- og lastebilelskaper har ikke egne verksteder lenger, men har satt bort arbeidet med vedlikehold og reparasjoner til profesjonelle aktører. Gjennom forhandlinger og anbud kan man skaffe seg kvalitet i tjenestene til en fornuftig pris. Dermed kan de som kjøper disse tjenestene konsentrere sin egen virksomhet og sin administrasjon inn mot det de egentlig er til for.

Også i Forsvaret kjøper vi tjenester, og den største aktøren er Forsvarsbygg (som ikke er en del av Forsvaret). De eier og forvalter Forsvarets bygninger og boliger; har ansvar for renhold og vedlikehold; de avhender og utrangerer bygg som Forsvaret ikke lenger trenger, og ved behov bygger de nytt. En viktig forskjell fra eksemplene utenfor Forsvaret, er at det ikke foregår noen anbudsprosess. Forsvarsbygg har monopol, og den prisen de krever – og den kvaliteten de leverer – må Forsvaret akseptere. Også dersom prisen for f eks renhold øker med over 20 % fra ett år til det neste, for akkurat den samme tjenesten. Forsvaret må betale, og allerede pressede drifts- og øvingsbudsjetter får seg en ytterligere knekk.

La meg presisere: Forsvarsbygg har mange dyktige, hyggelige og serviceinnstilte medarbeidere ute ved Forsvarets avdelinger. De gjør så godt de kan, og det er ikke deres feil at prisene går i været. De vet godt at det de får anledning til å bruke på vedlikehold av f eks boliger er alt for lite. Faktisk er det så lite, at alle som har eid noe som er større enn et hundehus, forstår at det foregår en styrt nedgradering av boligen. Det er altså ikke behovet som bestemmer hvor mye penger det er lov å bruke. Først når det blir påvist mulig helseskade og saken kommer i avisen, skjer det noe. Siden dette er så vanlig, må man gå ut fra at dette er en villet praksis.

I forrige uke ble standarden på Forsvarets boliger tatt opp i spørretimen i Stortinget. Forsvarsministeren svarte blant annet dette:
«Forsvarsbygg (skal) ikke leie ut boliger, eller bygg for øvrig, som er i en slik forfatning at det kan oppstå fare for liv og helse.»
Det er ganske imponerende at en statsråd må fortelle Stortinget at en statsbedrift ikke skal leie ut boliger som kan være helseskadelige. Og det er forstemmende at konkrete eksempler fra Trøndelag har vært med på å få saken opp i spørretimen.

Jeg har ikke noen oppfatning av hvor mange boliger Forsvarsbygg skal ha i Trøndelag. Men jeg forlanger det selvsagte, nemlig at de boligene som faktisk finnes ikke skal utgjøre en helserisiko for de som bor der.

For Forsvaret gjør utgiftene til Forsvarsbygg et stadig større innhogg i driftsbudsjettene. Om utviklingen fortsetter, vil vi snart ikke ha penger til stort annet enn lønn, husleie, renhold og vedlikehold. Samtidig øker «overskuddet» i Forsvarsbygg til å være i milliardklassen. Det blir ikke mye forsvarsevne av det.

Intensjonene var sikkert de aller beste: Man skulle synliggjøre hva det faktisk koster å forvalte bygg og anlegg, og man skulle stimulere til å få avhendet de bygningene som man ikke har bruk for. Og Forsvarsbygg skulle være «hjelperen». Men nå er det nok. Tiden er overmoden for å gjøre tingene annerledes. «Hjelperen» er hjelpeløs, og er i tillegg blitt alt for kostbar.




Ole-Asbjørn Fauske

Eller på Bloggurat.

9 kommentarer:

  1. Kjempe flott! Sitter med en vond bismak etter svaret fra Barth Eide. Svaret gav meg lite å bruke på veien videre i denne situasjonen. Jeg tror media desverre er eneste måten å få belyst den elendige forvaltningen av forsvarets boliger.Som jeg skrev i en mail til Ine M.Eriksen Søreide tidligere i dag "Hadde Forsvarsbygg vært et sivilt firma, hadde de vært sparket for flere år siden".

    SvarSlett
  2. Det finnes mange mange flere mye mer groteske eksempler på hvor galt forholdet mellom Forsvaret og Forsvarsbygg (som organisasjon - ikke mennesker) har gått over i galskapen.

    Ett eksempel er flyshelter-saken. Flyshelter er disse boblelignende hangarene på militære flyplasser, som beskytter innholdet (fly) mot vær, vind og mer til.

    De er finansierte av NATO infrastrukturmidler, dvs at Norge har fått disse stort sett gratis. Men brukere må betale husleie. Frem til for et par år siden var dette OK, det gikk til å dekke vedlikehold og denslags. Men så valgte altså kulerammebetjentene i Forsvarbygg å legge på noe som kalles avskrivningskostnader på husleia, som da ble tredoblet. Det vi vanlige ikke helt forstår, er hvordan noe som
    a: er betalt av andre, og
    b: ikke skal erstattes
    kan påløpe seg avskrivingskostnader???

    Anon

    SvarSlett
  3. Anonym: Det er mange eksempler på at "husleieregimet" er vanskelig å forstå. Dette innlegget var skrevet for Adresseavisens "Signert"-spalte, og der er det begrenset plass. Men det er god plass her i kommentarfeltet :-)

    SvarSlett
  4. Det man kan spørre seg om, og jeg nå da spør om, er: Hvordan kan det ha seg, at i en organisasjon med "takhøyde" og "åpen debatt", som forsvaret skal være, at ingen har tatt saken opp tidligere?? Jeg kjenner en dame med trøkk i, som pleier å omtale slike saker som "elefant-saker". Det kommer av fenomenet/ordtaket om at "ingen vil snakke om elefanten i rommet".

    En av de aller største elefantene i vårt rom, er Forsvarsbygg-ordningen, hvor Forsvarsbygg (FB) får lov til å kreve hva som helst i husleie, for lov til ikke å levere avtalte produkter, hvor bruker ikke får lov til å bestemme en rekke ting i sitt hus, men må ta Forsvarsbygg sine ferdigløsninger selv hvor det ikke nytter.

    Mitt poeng er her ikke å rakke ned på FB som organisasjon, eller FB sine ansatte, som gjør det beste ut av en vanskelig situasjon de er satt i, men poenget er:
    Svært mange anerkjenner at FB-ordningen ikke er egnet for dagens forsvar, og at FB-ordningen ikke gavner verken FB, Forsvaret eller forsvarsevnen, men fortsatt er det ingen debatt omkring ordningen, verken internt eller eksternt.

    Que?????

    SvarSlett
  5. AU,
    det er ikke riktig at det ikke er noen debatt - den har pågått internt i Forsvaret lenge. Jeg har en stund tenkt på å ta den ut i det offentlige rom, og når saken kom opp i Stortingets spørretime mente jeg at nå var tiden inne.

    Når vi snakker om dette, er det viktig å ikke glemme det viktige poenget som du har: Forsvarsbygg sine ansatte er trivelige mennesker som gjør en god jobb. Det er ikke deres feil at systemet er som det er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Man kan jo selvsagt si at det er systemet som er problemet, men består ikke systemet av enkeltmennesker? Systemet er jo ikke en egen skapning med egen vilje og handlingsevne, det er menneskene i systemet som bestemmer hva systemet gjør. Så det er åpenbart noen ansatte i FB som slettes ikke gjør en god jobb. Eller anser du enkeltmenneskene i FB som "fanget" av sitt eget system?

      Slett
    2. Jeg kjenner ikke alle menneskene i Forsvarsbygg. Men jeg kjenner mange av de som jobber lokalt ute ved avdelingene. Og de gjør virkelig så godt de kan. Det er ikke de som bestemmer hvordan systemet skal være.
      Men du har selvsagt rett - systemet er laget av mennesker. Og så må vi huske at mye er politisk bestemt, slik at det faktisk ER riktig å si at mange er "fanget av systemet".

      Slett
  6. Veldig bra at denne saken blir belyst. Det må gjøres noe med forsvarsboligene. Mange trenger sårt en oppgradering. På Rena er de heldigvis i gang! Hvertfall med noen av dem.

    SvarSlett
  7. La oss gå i fella og komme med et eksempel.

    Jeg er "kunde" av Forsvarsbygg, og er "leietaker" for ca 18.000 kvadratmeter (attentusen, ja) i to landsdeler, og har vært borti Mye Rart.

    Eksempelvis: Et pålegg fra Statens Strålevern sier at vi skal bygge et innvendig rom (lettvegger) på ca 100 kvm. OK, vi budsjetterer for dette, og melder inn til Forsvarsbygg. Meeeeen det er nok ikke så enkelt som at vi har penger og at de har snekkerfirmaer på kontrakt.
    Forsvarsbygg påstår nemlig i sin tur at alle bygg skal godkjennes av Forsvarsstaben, og at de derfor ikke kan iverksette.

    Tror noen at Statens Strålevern kommer til å frafalle pålegget sitt???? Neppe.
    Kan jeg ringe et sivilt firma og få satt opp 4 lettvegger i gips og et sponplatetak???? Neppe.

    Kort sagt: Hæ??

    SvarSlett