lørdag 5. februar 2011

Tendensiøst av VG

Over hele tre doble avissider i dag "avslører" VG hva de kaller en hemmelig spionorganisasjon. Og selvfølgelig kan ikke Dagbladet være dårligere, og de var raskt ute på sin nettugave med sin egen vinkling.

Dette er interessant lesing. Det forteller oss at Den norske stat tar sitt ansvar alvorlig og gjør hva den kan for å beskytte sine egne borgere som sendes ut i Statens tjeneste. Det forteller oss også at dette skjer på en profesjonell og god måte som har gitt svært gode resultater. VG oppsummerer da også i sitt kommentarfelt til slutt i presentasjonen at dette er helter som har gjort en uvurderlig jobb.

Så langt er alt greit. Men er det virkelig greit at dette kommer ut i hele sin bredde? Tendensiøs bruk av overskrifter rettferdiggjør delvis "avsløringen", fordi det mer enn antydes at dette var et "hemmelig spionreir" som opererte utenfor enhver politisk kontroll.

Men det var det ikke. Det kommer klart fram i reportasjen at flere forsvarsministere hadde inngående kjennskap til både eksistensen og aktiviteten til disse personene.

Det bør ikke være overraskende for noen at en selvstendig nasjon bruker ulike virkemidler for å trygge sine egne borgere og for å skaffe seg viktig informasjon. Det vet også pressen, selvsagt. Pressens kanskje viktigste opgave er å belyse viktige samfunnssaker og eventuelt avdekke kritikkverdige forhold. Men dersom det er en reell fare for at personer som bedriver viktig og lovlig virksomhet på vegne av Norge kan bli direkte skadelidende, - er det da riktig å "avsløre" hva de driver med?

Jeg lurer på hvordan f eks VG hadde reagert dersom en annen avis hadde "avslørt" en av VGs journalister som arbeidet "under cover" for å avdekke kriminell virksomhet? Jeg regner med at jeg ikke trenger å svare på det spørsmålet...

Ole-Asbjørn Fauske
4 kommentarer:

 1. Man må ikke gå i fellen for å ta avisspråk som juridisk språkbruk. Avisspråket skal selge og vil ikke bli brukt som grunnlag for noe juridisk dokument.

  SvarSlett
 2. Norske aviser ødelegger mye for Norge. Her går noen nordmenn og gjør en viktig jobb for Norge, så kommer journalister og ødelegger det som er bygd opp.

  Noen må skrive om og avsløre journalister som jobber undercover.

  SvarSlett
 3. Så vi er tilbake på barnehage nivå da..

  SvarSlett
 4. Jeg mener at måten "avsløringen" blir presentert på øker risikoen for de som var involvert i arbeidet. Og det vil i tillegg gjøre slikt arbeide vanskeligere i fremtiden. Dermed vil risikoen for dem som trenger resultatene av virksomheten også bli større.

  Jeg har stor forståelse for at det er ulike syn på saken. Min bekymring dreier seg om sikkerheten for norsk personell.

  At tjenestene er underlagt demokratisk kontroll tar jeg som en selvfølge.

  SvarSlett